Tot el què necessites saber sobre els connectors de càrrega

El tipus e connector de l’estació de càrrega és un aspecte essencial, sigui a casa, a la feina o en una estació pública. El connector de l’estació ha d’adaptar-se al del cotxe. Per a ser més exactes, el cable que connecta l’estació de càrrega amb el vehicle ha de tenir l’endoll correcte als dos extrems.

Existeixen 4 tipus d’endolls, 2 per a corrent alterna (CA) que permeten carregar fins a 43 kW i 2 per a corrent continua (CC) que permeten una càrrega ràpida de fins a 350 kW.

Tipus d’endolls cotxes elèctrics

Endolls corrent alterna

En corrent alterna existeixen 2 tipus d’endolls:

El tipus 1: endoll monofàsic i estàndard per als vehicles elèctrics d’Amèrica i Àsia. Permeten carregar el cotxe a una velocitat de fins a 7,4 kW, depenent de la potència de càrrega del mateix i de la capacitat de la xarxa de subministrament.

El tipus 2: endolls trifàsics que utilitzen 3 conductors per el pas del corrent elèctric. Pot carregar el cotxe més ràpid. A casa, la velocitat de càrrega més alta és de 22kW, mentre que les estacions de càrrega públiques poden tenir una potència de fins a 43 kW, depenent de la potència el cotxe i de la capacitat de la xarxa.

Endolls corrent continua

En corrent continua existeixen 2 tipus d’endoll:

CHAdeMO: sistema de càrrega ràpida desenvolupat al Japó que permet capacitats de càrrega molt altes, així com càrrega bidireccional. Permet carregar fins a 100 kW.

CCS: L’endoll CCS és una versió millorada de l’endoll de tipus 2, amb 2 contactes d’alimentació addicionals per la càrrega ràpida. ës compatible per a càrregues de CA i CC, i permet carregar a una velocitat de fins a 350 kW.

A Europa, el carregador de CA de tipus 2, un endoll trifàsic, és l’estàndard i la majoria de les estacions de càrrega disposen d’una presa de tipus 2. Però ves en compte, algunes estacions de càrrega utilitzen un cable fix adossat a l’estació que pot tenir sentit en llocs on sempre es carrega el mateix cotxe, com a casa o en una plaça fixa d’aparcament per a treballadors. És còmode perquè no has de portar constantment el cable al cotxe. Tingues en compte que si carregues el cotxe en una estació de càrrega pública que utilitza cable fix, hauràs de comprovar si el cable permet la connexió amb el connector del cotxe. Pots comprovar-ho, per exemple, al mapa d’estacuons de càrrega de vehicles elèctrics de Plugshare.

Font: Wallbox